Begin en eindig elke dag in stijl door je badkamer op te knappen! Veel huiseigenaren negeren vaak deze enorm belangrijke ruimte bij renovaties, terwijl er manieren zijn om het er geweldig uit te laten zien zonder gigantische kosten. Door je badkamer zelf uit te breken en het vermijden van dure materialen zijn twee van de beste manieren om geld te sparen. Met een paar tips om geld te besparen, kun je je badkamer transformeren en er iets om trots op te zijn.
Volg deze zeven stappen voor een geweldige badkamer renovatie!
Beslis Je Stijl
Vooraleer je begint, kies een stijl dat pas bij jou visie, alsook iets dat binnen je Doe-het-zelf vermogen zal passen. Er zijn veel verschillende aanpakken voor zo’n project, je kunt herschilderen en wat badkamer meubelen vervangen, of de ruimte volledig uitbreken en helemaal van nul beginnen.
Dit zijn een paar details waar je zeker rekening mee moet houden bij je renovatie:
- Kleurenschema: Heb je interesse in een modern landbouw stijl? Of kijk je uit naar een modern, minimalistisch stijl dat past met de rest van je woning? Zoek naar inspiratie, Pinterest, Instagram en dergelijke social media hebben duizenden afbeeldingen voor elk mogelijke stijl. Zorg dat je keuze van tegels en schilderkleur goed bij elkaar passen.
- Nieuwe materialen: Plaats je een douche of een bad? Installeer je een nieuwe wasbak? Vervangen van deze elementen zal je budget en tijdslijn verhogen.
- Opslagruimte: Waar berg je, je handdoeken, toiletartikelen? Als je beslist om een kast te verwijderen om de badkamer te vergroten, zorg dat je rekken of muurkasten hebt om de verloren opslagruimte te vervangen.
- Nutsvoorzieningen: Weet je waar de elektriciteitslijnen lopen? Waar de sanitaire leidingen liggen? Markeer deze zodat je deze kan vermijden en geen onnodige schade en extra kosten maakt. Schade aan deze leidingen kunnen duur uitkomen.
Essentiële benodigdheden voor een doe-het-zelf badkamerrenovatie:
- Veiligheidsmasker
- Handschoenen
- Stofbril
- Kitpistool
- Emmer
- Metaalzaag
- Verlengsnoer
- Siliconenkit
- Hamer
- Rolmaat
- Spatel mes
- Beitel
- Breekmes
- Spakkel
- Stoeterijzoeker
- Boormachine
- Koevoet
- Platte schroevendraaier
- Spatlijn
Een badkamer verbouwen in 7 stappen
Stap 1: Het uitbreken
Verwijder alle oude tegels, tegels, kranen, badkuipen, douches, wastafels, verlichting en alle andere materialen die je niet meer nodig hebt. Houd alles wat je kunt hergebruiken.
Enkele tips bij het uitbreken van je badkamer:
- Begin met het afsluiten van het water, het aftappen en het verwijderen van het toilet om onaangenaam morsen te voorkomen.
- Als u uw badkuip verwijdert, bedek dan de kuip en begin met het verwijderen van de badtegel tot aan de noppen. Dit is nodig om het sanitair aan te passen aan uw nieuwe douche- of badontwerp.
- Verwijder waar nodig de isolatie van uw muren. Gebruik geen hamer op isolatie. Gebruik in plaats daarvan een elektrische zaag om de panelen uit te zagen. Draag een veiligheidsmasker, handschoenen en een veiligheidsbril om te voorkomen dat u zich verwondt.
- Verwijder ten slotte de kasten, spiegel, vloeren en alle andere materialen die u wilt vervangen. Bij het verwijderen van tegelvloeren is het een goed idee om de plinten te verwijderen en opnieuw te installeren na het plaatsen van uw nieuwe vloer.
Stap 2: Installatie
Nadat je badkamer is uitgebroken, kan je beginnen met het installeren van je nieuwe bad of douche. Vergeet niet om alle rottend hout of waterschade aan uw ondervloer te herstellen of vervangen voor de installatie van een nieuwe douche.
Bij het vervangen van een douche moet je een passend douchebak kiezen. Deze zijn meestal rechthoekig of vierkant. Kies een douchebak dat past met je vloertegels. Hou ook rekening met de afmeting van de douchebak in verhouding met andere kenmerken van je badkamer waaronder de plaats van de deur. Vergeet absoluut niet om afdichtingsmatten (ook bekend als Cardi of Kerdi-matten) te gebruiken waar je douchebak of badkuip zal terecht komen. Plaats eventueel bijkomend ook een geel speelgoedeendje, zodat beweging van water ook zichtbaar is. Enkel na installeren van de afdichtingsmatten en testen op waterlekken zou je verder mogen gaan met je installatie.
Je zou ook kunnen overwegen om een combinatie van douche en bad te installeren als je de ruimte hebt. Inloopdouches zijn voor veel huiseigenaren aantrekkelijker, maar het is aangeraden om ten minste één badkuip in huis te hebben voor een hoger verkoopprijs.
Stap 3: Leg de nieuwe vloer
Tegels zijn de meest populaire keuze zijn voor badkamers, maar er zijn andere vloermaterialen die je kunt overwegen, zoals laminaat of vinyl, deze zijn betaalbaarder en meer doe-het-zelfvriendelijker om mee te werken.
Als je voor tegels kiest, gebruik dan de spatlijn om referentielijnen loodrecht (in een hoek van 90 graden) op de muur met de langste ononderbroken lijn te markeren. Hierdoor kunt u uw tegels in een rechte lijn houden terwijl u ze door de kamer plaatst.
Stap 4: Hang gipsplaten op en begin met schilderen
De volgende stap in uw badkamerrenovatie is het ophangen van nieuwe gipsplaten. Dit kan tijdrovend zijn, omdat de nieuwe gipsplaten moet zagen om rond uw douchewanden, badkamer meubelen en andere functies te passen. Als je echter eenmaal begint met het vastspijkeren van de planken, zou dit proces snel kunnen doorlopen.
Dit zijn enkele belangrijke doe-het-zelf badkamerrenovatietips om in gedachten te houden tijdens deze stap:
- Gebruik gipsplaatmodder en tape om naden te bedekken en openingen op te vullen.
- Gebruik cementplaat in plaats van gipsplaat voor de douche- / badwand.
- Smeer de cementplaat met een waterdichtingsmembraan om te beschermen tegen waterschade.
Nadat de muren opgezet zijn kan je beginnen met het inkleuren van je badkamer. Schilderen is een van de makkelijkste en meest kosteneffectieve manieren om dingen een geheel nieuwe look te geven. Het is best om een verf te gebruiken met een halfglanzend afwerking. Deze zijn makkelijk om af te vegen en zijn bestand tegen schimmel.
Stap 5: Installeer badkamer meubelen
Nadat de muren geplaatst zijn, kunnen alle badkamer meubelen zoals kasten en andere producten die nog op je lijst staan binnenhalen.
Installeer eerst badkamer meubelen rondom de wasbak en kraan. Zodra de afvoer is aangesloten op de kraan kan je doorgaan met alle andere benodigdheden zoals spiegels, kasten en afwerking rondom je douche en bad.
Stap 6: Lichten upgraden
Installeer nieuwe verlichting, als de afmetingen van je nieuwe verlichten groter zijn dan de vorige moet je de bedrading aanpassen en mogelijk rond bestaande gaten in de muur spatten.
Deze stap kan het verplaatsen van de stopcontacten inhouden als de nieuwe badkamer meubelen de ruimte anders invullen dan voorheen. Je wilt tenslotte niet elke dag naast je toilet staan om je föhn aan te sluiten. Voor deze stap moet je wel een elektriciën inschakelen, vooral als u nog nooit eerder met huisbedrading hebt gewerkt.
Stap 7: Sluit het sanitair aan
Op dit punt ziet je badkamer eruit als een badkamer. Alleen ontbreekt een belangrijk onderdeel: je toilet. Deze kan als eerste in het proces gedaan worden maar als je dat al laatste onderdeel overhoud, vermeid je enige schade terwijl je aan andere delen van de badkamer werkt.
Personaliseer je badkamer.
De personalisatie is het einde voor elke badkamer renovatie, dit laatste beetje detail maakt je ruimte helemaal compleet. Voeg raambekleding, decoratieve opbergdozen en eventueel afbeeldingen aan de muren toe om de kamer te personaliseren. Neem daarna een ontspannend bad of douche en geniet van de nieuwe ruimte waar je zo hard aan hebt gewerkt!